Anmälningsvillkor | Länkar | Kontakt  


Hem

Om Enigma Education

Utbildningar

Uppdragsutbildning

Skolor och förskolor

Handledning

Våra utbildare

Utbildningsönskemål

Kontakta oss:
Enigma Education
Enhagsslingan 21 B
187 40 Täby

Telefon: 08-768 20 26
Peter Boy:
072-584 70 09

info@solhagaeducation.se

arrow.gif Vägbeskrivning

 Solhaga Enigma Education katalog 2015

Enigma Omsorg och Solhagagruppen går samman

 Vad är Studio III? 

Intervju med en enhetschef från Nyköpings kommun
om Studio III
 

 

 

Välkommen till Solhaga Enigma Education


Enigma Education startade 2000 och har ett av Sveriges bredaste utbud av utbildningar inom autism, Aspergers syndrom, ADHD och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Våra utbildningar ges på ett stort antal orter i hela Sverige. Läs mer om våra utbildningar.

 KOMMANDE UTBILDNINGAR STAD DATUM

Grundkurs Autism TÄBY 25-26 maj
Studio III – hantera utmanande beteenden med lågaf... HALMSTAD 26-28 maj
Studio III – hantera utmanande beteenden med lågaf... MALMÖ 26-28 maj
Studio III – hantera utmanande beteenden med lågaf... TÄBY 27-29 maj
Autism och Aspergers syndrom och Utmanande beteend... ÖREBRO 2 juni
Stress vid autismspektrumtillstånd HELSINGBORG 3 juni
Kommunikation och tydliggörande hjälpmedel / Utma... TÄBY 8 juni
Studio III – hantera utmanande beteenden med lågaf... TÄBY 10-12 juni
Aspergers syndrom - Hjälpmedel som förenklar varda... TÄBY 12 juni
Elever i behov av särskilt stöd med neuropsykiatri... TÄBY 10 aug
Autism/utvecklingsstörning - Kommunikation och soc... JÖNKÖPING 2 sept
Grundkurs utvecklingsstörning TÄBY 3-4 sept
Autism och Aspergers syndrom och Utmanande beteend... JÖNKÖPING 3 sept
Kommunikation och tydliggörande hjälpmedel / Utma... MALMÖ 3 sept
Studio III Uppföljningsdag MALMÖ 4 sept

arrow.gif Visa utbildningar


Aktuellt
2015-05-06
Solhaga Education tipsar:
Anders Östergren, utbildare på Solhaga Education, tipsar om samtalskort som är ett bra hjälpmedel och ett roligt sätt att lära känna varandra. Att lära känna varandra är ett steg i rätt riktning för att börja bygga en relation och skapa ett fundament för något som förhoppningsvis kan ge trygghet.
Samtalskort kan underlätta det sociala samspelet mellan en eller flera personer och förtydligar kommunikationen.


Anders berättar om hur han fick användning av samtalskorten: “Jag visste att jag skulle träffa en brukare som jag tidigare haft svårt att hålla igång ett samtal med så jag packade ner mina samtalskort i ryggsäcken. Samtalskorten som underlättat samtal så många gånger, som vidgat vyer och hjälpt till att förstå varandra lite mer. Dom har även motiverat till promenader och gett många något att prata om i en-en situationer eller i samtalsgrupper. Frågorna är vardagliga, personliga eller smått filosofiska. Den här gången satt vi i brukarens kök, jag la upp kortleken på köksbordet emellan oss. Vi kom överens om att samtalet skulle vara så länge som det tog för oss att svara på tre frågor. Vi drog ett kort, varannan gång, läste frågan högt och svarade först själv på frågan och ställde den sen till varandra. Den här kvällen satt vi i 90 minuter (!) och vi pratade om massor.
Korten kan även användas som placeringskort vid en måltid så att alla ska kunna bidra med ett samtalsämne, eller ha ett antal kort till promenaden, till fikat eller i väntan på bussen. Prova! Det är kul! Och många gånger är det inte bara jag som tyckt det!”

Det finns massor av varianter på samtalskort. Den här kortleken tycker Anders är bra.

2015-04-08
Solhaga Education tipsar:
Christoffer Sjöwall, utbildare på Solhaga Education tipsar om David Pitonyaks skrift ”10 things you can do to support a person with difficult behaviors”. Det är 10 viktiga punkter att tänka på när man jobbar med personer som har utmanande beteenden, men också mycket bra saker för alla som jobbar med människor som behöver stöd. Passar bra ihop med Studio III och lågaffektivt bemötande.

Några av  tipsen är:
• Lär känna personen
• Kom ihåg att alla beteenden har ett syfte
• Utveckla stöttande strategier för personen
• Utveckla strategier för personalen
• Ha inte förutfattade meningar
• Försök få personen att se positivt på sig själv
• I stället för att ställa ultimatum, ge valmöjligheter
• Ha mer roligt!!!

David Pitonyak har också myntat uttrycket – När personer håller på att drunkna, är inte bästa tillfället att lära dem simma!
http://www.dimagine.com/10things.pdf

Nu finns 2015 års kurskatalog för nedladdning!
Du hittar den här.

2014-10-25
Solhagagruppen går samman med Törngårdens Autismcenter
Idag är vi glada att kunna berätta att Solhagagruppen går samman med Törngårdens Autismcenter i Stockholm. Törngårdens Autismcenter har fyra boenden och två dagliga verksamheter med drygt 30 platser för barn, unga och vuxna i Stockholm och Järfälla. Därutöver bedrivs handledar- och utbildningsverksamhet. Samgåendet skapar förutsättningar att tillhandahålla fler omsorgsplatser i Stockholmsområdet och samtidigt öka utbildningsinsatserna för yrkesverksamma inom det neuropsykiatriska området. ”Behovet av stöd för unga och vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är stort i hela landet och särskilt i Stockholmsområdet. Törngården Autismcenter ger oss ökade resurser att erbjuda unga och vuxna med olika typer av funktionsnedsättningar rätt stöd”, säger Patrik Attemark, vd för Solhagagruppen. Verksamheten vid Törngårdens Autismcenter kommer att drivas vidare som tidigare. Organisatoriskt kommer Törngården att ingå i samma region som Enigma Omsorg. Du kan läsa mer här

2014-05-13
Enigma Omsorg går samman med Solhagagruppen
Det är med glädje och stolthet som vi kan berätta att Enigma Omsorg nu blir en del av Solhagagruppen! Genom samgåendet blir vi Sveriges ledande kvalitetsföretag inom LSS med cirka 1500 medarbetare och närmare 100 enheter över hela landet. Våra bolag delar vision och värdegrund. Samgåendet stärker förutsättningar för att möta ett stort behov av fler omsorgsplatser för människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Sammanslagningen skapar även resurser att satsa ytterligare på kvalitet- och kompetensutveckling, samt utbildningsinsatser för intressentgrupperna. Enigma Omsorgs tidigare ägare BMK Group, ägt av Michael och Katarina Creutz kommer att fortsätta att delta i vidareutvecklingen av den sammanslagna företagsgruppen i egenskap av delägare och kommer också att ingå i bolagets styrelse. ”Enigma Omsorg bildades med syfte att erbjuda hjälp till personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Katarina och jag tror starkt på sammanslagningen och känner oss trygga i att som delägare skapa de bästa förutsättningarna för att vidareutveckla den kombinerade gruppen”, säger Michael Creutz, ägare till BMK Group.
Läs mer här

Gästföreläsare 2014
Paula Tilli kommer åter till oss den 9 april och håller sin inspirerande föreläsning om Aspergers syndrom från ett inifrånperspektiv. Vår nya föreläsning om Mindfulness & evidensbaserade behandlingsmetoder med Gabriella Svanberg kommer att ges den 14 maj. Efter 2013 års uppskattade föreläsning med Kobe Vanroy är vi nu glada att åter erbjuda en dag med honom den 28 oktober. ”Hur filosofer, popstjärnor och en amerikansk president gör Dig till en bättre lärare” -autismvänlig undervisning

Läs mer här arrow.gif Gästföreläsare

Nu finns 2014 års kurskatalog för nedladdning!
Du hittar den här.

Uppdatering kring projekt i Benin och Etiopien 
Nu har vi precis fått färska rapporter från Barnfonden och de projekt vi stödjer. Vi gläds åt att se att det går framåt! I Etiopien utrustas nu skolan Yekatit Primary School med bland annat skolbänkar och laboratoriesalar. Eleverna i denna skola har olika typer av funktionsnedsättningar och deras föräldrar utbildas och tränas i bland annat teckenspråksutbildning. I Benin har bygget av ett skolbibiliotek precis inletts. Mer information och aktuella bilder hittar du här, på vår Facebooksida.

Mässor

Kommande mässor 2013

- Psykisk (O)hälsa, den 29-30 januari. City Conference Center, Stockholm
- NPF forum, 15-16 maj. Kistamässsan, Stockholm

L
etar du efter Enigma Omsorg? Klicka här

 

Copyright © Enigma Education